Salt la conținut

Siliconii

Numeroase dintre aspectele pe care consumatorii declară că le apreciază la produsele de îngrijire personală, de la efectul mătăsos al balsamului de păr la senzația catifelată oferită de deodorantele cu bilă, se datorează siliconilor.

A person washing their hair

Utilizăm siliconi în multe produse de îngrijire personală, printre care șampoane 3 în 1, balsamuri de păr și produse de coafat, creme hidratante, produse protectoare ale pielii și antiperspirante, pentru ca sunt foarte eficienți la hidratarea pielii și a părului. Utilizăm siliconi și în produsele de uz casnic.

Cu toate că siliconii sunt un ingredient sintetic, ei sunt de fapt derivați dintr-un element natural numit silicon, care reprezintă mai mult de un sfert din scoarța pământului. Acest element se formează în general în prezența oxigenului, pentru a forma nisipul de plajă (dioxidul de siliciu). Utilizăm siliconi care au fost evaluați în mod riguros în ceea ce privește siguranța și actualizăm în mod continuu aceste evaluări cu cele mai recente descoperiri științifice.

Răspunsuri la întrebările dvs.

Ce siliconi utilizează Unilever?

Există peste 2000 de forme diferite de siliconi, printre care solizi, lichizi, paste groase, unsori, uleiuri și cauciuc. Siliconii utilizați cel mai frecvent în produse de îngrijire personală sunt dimeticonul și dimeticonolul. Siliconii utilizați cel mai frecvent în produse de uz casnic sunt polidimetilsiloxanii.

De ce se utilizează siliconii atât de mult în produse pentru îngrijirea părului?

Siliconii fac părul moale și îl hidratează. De asemenea, contribuie la un păr care se simte mai curat și mai ușor de pieptănat, reducând frecarea.

De ce se susține că anumite produse pentru îngrijirea părului nu conțin siliconi?

Siliconii sunt utilizați în multe șampoane și balsamuri pentru a simți părul elastic, strălucitor și ușor de pieptănat. Cu toate acestea, unele persoane preferă produse fără siliconi, mai potrivite pentru tipul lor de păr, pentru a evita senzația de păr „cu greutate”. Șampoanele și balsamurile care „dau volum” părului pot conține o cantitate mică de siliconi sau deloc. Fabricăm anumite produse pentru îngrijirea părului fără siliconi și se menționează acest lucru pe ambalaj, pentru ca oamenii să poată alege produsele care le plac.

Se utilizează siliconii în produse de uz casnic?

Siliconii se utilizează în produse Unilever de uz casnic, cum ar fi detergenți și balsamuri de rufe, soluții pentru curățarea toaletei, creme de curățat, sprayuri și geluri pentru mașina de spălat vase. Siliconii utilizați în produse de uz casnic acționează în general ca ingrediente antispumante.

Se pot utiliza siliconii în siguranță de către persoane?

Siliconii pe care îi folosim au fost evaluați în mod riguros și se pot utiliza în siguranță în produse de îngrijire personală și de uz casnic. Dimeticonul, unul dintre siliconii utilizați cel mai frecvent, este aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Sunt siliconii siguri pentru mediul înconjurător?

Urmărim cu interes discuțiile științifice despre soarta siliconilor în ceea ce privește mediul. Au existat speculații că anumiți siliconi se acumulează în sedimentele acvatice și afectează animalele care trăiesc în apă. Cu toate acestea, studiile au arătat că siliconii afectează foarte puțin peștii sau alte organisme care trăiesc în sedimente, cum ar fi viermii sau larvele insectelor.

Cercetările indică faptul că siliconii care nu se descompun în apă sunt eliminați în timpul proceselor de tratare a apelor reziduale. Așa cum se întâmplă cu toate ingredientele pe care le folosim pentru produsele noastre de uz casnic și de îngrijire personală, monitorizăm întotdeauna noile proiecte de cercetare și evoluția reglementărilor. Evaluăm orice nouă informație atunci când devine disponibilă. Dacă această informație modifică evaluarea noastră anterioară privind riscurile, luăm întotdeauna măsuri.

Cum îmi pot da seama dacă un produs conține siliconi?

Enumerăm ingredientele pe care le conțin produsele noastre de îngrijire personală pe ambalaj.

“MAI MULT DE 1000 DE STUDII S-AU REALIZAT DE CĂTRE FABRICANȚII DE SILICONI PENTRU A EVALUA SIGURANȚA ACESTORA PENTRU MUNCITORI, CONSUMATORI, MEDIU ȘI PROCESELE DE FABRICARE. REZULTATELE ACESTOR CERCETĂRI ȘI TESTE CONTINUE DEMONSTREAZĂ SIGURANȚA SILICONILOR ÎN APLICAȚII DIVERSE ȘI IMPORTANTE.”

Silicones Environmental, Health and Safety Center (Centrul pentru Studiul Siliconilor privind Mediul, Sănătatea și Siguranța), din SUA
Înapoi sus