Salt la conținut

Lauret-sulfatul de sodiu (SLES) și lauril-sulfatul de sodiu (SLS)

Eliminarea murdăriei de pe haine, vase și piele este un aspect important al vieții cotidiene. De la săpunuri și pastă de dinți la detergenți de rufe, numeroase produse formează spumă atunci când sunt folosite pentru a-și debloca acțiunea de curățare.

People washing their dishes

Ingredientele care ajută ca lucrul acesta să se întâmple sunt numite surfactanți. Când se utilizează cu apă, aceștia fac spumă și oferă produsului abilitatea de a elimina murdăria. Doi surfactanți care ajută produsele să curețe astfel sunt lauret-sulfatul de sodiu (SLES) și lauril-sulfatul de sodiu (SLS).

SLES și SLS au rezultate excelente în materie de siguranță și sunt utilizați de mulți ani. Cu toate acestea, contactul prelungit al pielii cu SLES sau SLS poate cauza iritații. De aceea, avem grijă ca formula produselor noastre să minimizeze posibila iritare, în timp ce oferă o acțiune de curățare eficientă.

Răspunsuri la întrebările dvs.

Se pot folosi în siguranță produsele care conțin SLES și SLS?

Siguranța utilizării SLES și SLS a fost subiectul multor studii științifice. Rezultatele arată că preocupările exprimate de câteva dintre acestea că ar avea legătură cu cancerul nu sunt fondate. Niciuna din listele de agenți cancerigeni întocmite de organisme de renume cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului sau Uniunea Europeană nu includ SLES sau SLS.

Analizele științifice realizate de Grupul de Experți pentru Revizuirea Ingredientelor Cosmetice (CIR) din SUA au descoperit că SLES și SLS se pot folosi în siguranță în produse cosmetice și de îngrijire personală. Au fost revizuite și în cadrul inițiativei de evaluare a riscurilor pentru om și pentru mediu (Human and Environmental Risk Assessment - HERA) cu privire la ingredientele produselor de curățare din casele europene. Inițiativa HERA a oferit informații imparțiale, transparente și dovedite științific. Concluzia în cadrul acestei inițiative a fost că SLES și SLS sunt siguri și nu constituie motiv de îngrijorare în privința utilizării de către consumatori.

Sunt SLES și SLS siguri pentru mediul înconjurător?

SLES și SLS se biodegradează rapid și în întregime. Evaluările noastre ambientale, care au în vedere utilizarea lor la scară largă, demonstrează că nu există motiv de îngrijorare în privința nivelurilor actuale de utilizare.

Înapoi sus