Salt la conținut

Triclosanul și triclocarbanul

Grație utilizării lor în pasta de dinți, apa de gură, săpunuri, deodorante și produse de curățare, ingredientele antibacteriene mențin corpul sănătos și locuințele curate.

A child showing soap on his hands

Două ingrediente antibacteriene despre care se vorbește frecvent sunt triclosanul și triclocarbanul. Le utilizăm de mulți ani pentru beneficiile lor de sănătate și igienă, și avem certitudinea că sunt sigure. Cu toate acestea, pentru a răspunde preferinței consumatorilor, am identificat ingrediente alternative sigure și eficiente. În 2015 am încetat să mai fabricăm produse de îngrijirea pielii și de curățare cu triclosan și până la sfârșitul lui 2017 intenționam să oprim utilizarea triclosanului și triclocarbanului. Am îndeplinit în mare măsură acest obiectiv. Niciunul dintre săpunurile, produsele pentru spălarea mâinilor sau lichidele de baie nu conțin triclosan sau triclocarban. Au mai rămas doar câteva produse din care urmează să fie eliminate în 2018. Înlocuim triclosanul și triclocarbanul cu o gamă de alternative, printre care ingrediente antibacteriene naturale și inspirate din natură.

Răspunsuri la întrebările dvs.

Ce sunt triclosanul și triclocarbanul?

Triclosanul și triclocarbanul sunt utilizate în produse de uz casnic și de îngrijire personală de mulți ani. Cele două ingrediente au proprietăți similare, cu toate că fiecare acționează mai bine în diferite tipuri de produse. De exemplu, triclosanul se utilizează mai frecvent în săpunuri lichide, în timp ce triclocarbanul este folosit în principal în săpunuri solide. În cazul pastei de dinți și apei de gură, triclosanul ajută la combaterea microbilor asociați cu depunerile de tartru, care duc la multe probleme de sănătate orală.

Se pot folosi triclosanul și triclocarbanul în siguranță?

Utilizarea triclosanului și triclocarbanului a fost declarată sigură pentru consumatori de către organisme experte din toată lumea, printre care Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor (SCCS) din Europa și Grupul de Experți pentru Revizuirea Ingredientelor Cosmetice (CIR), din SUA.

În plus, datorită faptului că Centrul Unilever de Evaluare și Garantare a Siguranței Produselor pentru Oameni și Mediu (SEAC) verifică în mod continuu datele științifice, suntem convinși că atât triclosanul, cât și triclocarbanul, sunt utilizate în siguranță în produsele noastre. SEAC de asemenea revizează nivelurile de triclosan și triclocarban din mediul înconjurător și suntem convinși că felul în care folosim aceste ingrediente este sigur pentru mediu.

Dacă sunteți de părere că triclosanul și triclocarbanul sunt sigure, de ce le eliminați în mod gradual?

Suntem conștienți că unele persoane sunt îngrijorate cu privire la potențialul impact pe care triclosanul și triclocarbanul îl pot avea asupra oamenilor sau mediului înconjurător și ar prefera să folosim alte căi pentru a oferi beneficii de igienă. Având în vedere că am identificat alternative sigure și eficiente, am reușit să satisfacem preferințele consumatorilor și să eliminăm în mod gradual aceste două ingrediente.

Generează triclosanul și triclocarbanul rezistență la antibiotice?

Unii cercetători și-au exprimat preocuparea că produsele care conțin triclosan și triclocarban ar putea genera rezistență la antibiotice. Totuși, această preocupăre provine din studii care nu reflectă felul în care oamenii folosesc în realitate produsele. În locuințe, nu există nicio probă că produsele noastre afectează efectivitatea sau măresc riscul de rezistență încucișată la antibiotice. Organisme experte, printre care Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor al Uniunii Europene, au evaluat siguranța triclosanului și triclocarbanului și nu au descoperit niciun motiv pentru ca oamenii să înceteze să mai folosească produse care le conțin.

Cum îmi pot da seama dacă un produs conține triclosan sau triclocarban?

Produsele de îngrijire personală care includ triclosan sau triclocarban îl enumeră pe ambalaj. Până în 2017, niciunul din produsele noastre nu va mai include triclosan sau triclocarban, iar în cazul produselor de îngrijire a pielii și de curățare triclosanul a fost exclus încă de la sfârșitul lui 2015. Le vom înlocui cu o gamă de alternative, printre care ingrediente antibacteriene naturale și inspirate din natură.

“UTILIZAREA TRICLOSANULUI LA O CONCENTRAȚIE MAXIMĂ DE 0,3% ÎN PASTE DE DINȚI, SĂPUNURI DE MÂINI, SĂPUNURI DE CORP/GELURI DE DUȘ ȘI DEODORANTE STICK ESTE CONSIDERATĂ SIGURĂ. UTILIZAREA TRICLOSANULUI ÎN PUDRĂ DE FAȚĂ ȘI CORECTOARE ALE PETELOR LA ACEASTĂ CONCENTRAȚIE ESTE DE ASEMENEA CONSIDERATĂ SIGURĂ.”

Comitetul Științific European pentru Siguranța Consumatorilor
Înapoi sus